breastfeeding · esp · health · kehamilan/pregnancy · lifestyle · motherhood · shaklee · testimoni · tips

Pengalaman berpuasa penuh semasa hamil dan menyusukan anak

Rupa-rupanya ada yang minat nak recce kisah saya berpuasa penuh sepanjang pregnant (awal pregnancy Aisyah Tihani, masa sedang mabuk2) dan masuk tahun ke-4 menyusukan Aisyah Tihani.
Takde yang pelik2 pun saya buat. Berbuka seperti biasa. Minum air 3 liter, sepanjang malam. Ada tricknya. Tidaklah sampai kembung perut kan hihi. Saya tak rajin moreh so skip jelah. Masa bersahur saya makan secukupnya; dan kurma dan ESP saya pastikan tak tinggal. Ada hari macam2 variety ESP saya cuba. Saja tukar2 rasa.

 

Stok ESP menyusut sudah ni. Tak sabar nak buka canister yang baru

Alhamdulillah, berkesan untuk saya. Rahsia mommies lain macam mana?

 

health · kehamilan/pregnancy · shaklee · testimoni · vivix

Testimoni: PENANTIAN HAMIL CAHAYA MATA KEDUA SELAMA 10 TAHUN BERAKHIR (Vivix) – Daud Mohamad

img_5781

Assalamualaikum.

Saya Daud Mohamad. Berumur 33 tahun, telah berkahwin 11 tahun yang lalu dan dikurniakan seorang anak kini berumur 10 tahun.

Setiap kali berjumpa dengan adik beradik dan saudara mara. Soalan yang pertama ditanya mesti soal anak. Bila lagi nak tambah anak? Takkan sorang je? Merancang ke?

Fuh sabar je lah yang tanya tu tak fikir langsung perasaan orang. Kesian kat isteri saya jadi stress bila orang tanya macam tu. Kadang-kadang yang tanya tu tak tengok batang hidung sendiri. Sebab ada yang tanya tu anak dia sendiri dah lama kahwin tapi masih belum dikurniakan anak. Emm tak tau nak cakap apa kan.

Jawapan yang biasa saya berikan “belum ada rezeki lagi dan Allah sebaik-baik perancang”. Saya dan isteri dah buat pemeriksaan doktor masing-masing tiada masalah.

Sebelum ni isteri makan produk Shaklee tak konsisten. Alhamdulillah sejak saya suruh wife minum Vivix konsisten selama sebulan lebih dan saya juga turut minum sekali. Akhirnya wife saya berjaya hamil setelah 10 tahun menunggu. Masa wife kata period tak datang lagi terus dia suruh saya beli pregnancy test. Alhamdulillah positif asbab minum Vivix dan semuanya dengan Izin Allah juga.

Berkat kesabaran dan doa yang tak pernah putus. InsyaAllah kami bakal menimang cahaya mata yang kedua pada bulan Julai 2017 nanti. Kini kandungan isteri saya dah 4 bulan lebih. Moga segalanya dipermudahkan.

Bagi mereka yang belum dikurniakan anak. Cubalah Vivix sebagai ikhtiar. Vivix ni berfungsi untuk memperbaiki sel-sel tubuh kita yang rosak akibat dari pemakanan yang tak seimbang, radikal bebas dan gaya hidup yang tidak sihat. InsyaAllah apabila sel-sel tubuh kita elok, kesihatan kita bertambah baik. Dan pengambilan Vivix dapat membantu meningkatkan kesihatan kita secara menyeluruh. InsyaAllah.

Alhamdulillah. Inilah Shaklee Effect saya.

breastfeeding · esp · health · kehamilan/pregnancy · lifestyle · meal shakes · motherhood · shaklee · testimoni

Testimoni: Parut Stretch Marks HILANG Selepas Amalkan Energizing Soy Protein Shaklee (ESP) – Nurul Hazwani Hamzah

PARUT STRETCH MARKS HILANG SELEPAS AMALKAN ESPimg_6100

Stretch marks. Ramai ibu2 yang mengalami masalah ini sepanjang kehamilan, terutama sekali apabila kandungan mencecah 8 bulan ke atas. Rasa stress setiap kali terpandang rekahan pada kulit yang dulu licin dan sekata.

Untuk saya, saya mengalami stretch mark jauh lebih awal. Seawal menjengah alam remaja; 13-14 tahun. Awal kan? Saya dulu, sangat kurus sewaktu di sekolah rendah. Apabila memasuki sekolah menengah, ditambah dengan perubahan hormon, (baru nak up orang kata) saya mula dapat berat seimbang.

Tapi kesannya, saya mula perasan terdapat stretch marks pada kawasan-kawasan tertentu pada tubuh saya. Gelap dan hodoh. Memang sebagai remaja, saya akui saya rasa sangat rendah diri.
Masalah ini tidak pernah selesai, sehinggalah bertahun-tahun kemudian.

Suatu hari, kalau tak silap pada 2012, Master Hadha perkenalkan saya dengan ESP. Asalnya beliau beri saya cuba segelas di rumahnya. Kata Master Hadha, bagus untuk lapik perut sambil boleh meningkatkan metabolisme, maklumlah saya bekerja shift adakalanya makan tak menentu lagi pula letih melayan Adam Dzikri yang baru menginjak 2 tahun masa tu.

Seteguk saya rasa, mm sedap. Saya beli 1 canister ESP dengan harapan siapa tak nak kurus kan? Hehe

Pada suatu hari, lebih kurang 2 bulan selepas mengamalkan ESP, saya perasan yang garisan gelap stretch marks pada tubuh saya semakin pudar. Eh, biar benar, detik hati saya. Untuk kepastian, saya hubungi Master Hadha. Alhamdulillah, memang betul rupanya. Haruslah saya teruja dan konsisten terus minum ESP.

Rupanya boleh berkurang kesan stretch marks ni ye.
Sekarang dah masuk tahun ke 4 saya mengamalkan ESP. Kesan rekahan pada kulit saya hampir- hampir tak kelihatan. Secara tak langsung keyakinan diri pun bertambah, sampaikan nak bercakap depan orang ramai pun rasa yakin je.

Seronok sangat!

 
b complex · esp · health · kehamilan/pregnancy · motherhood · omegaguard · ostematrix · shaklee · vita c plus · vitalea

Cara kawal berat badan semasa hamil

Saya dapat banyak permintaan untuk kongsikan cara saya mengawal berat badan semasa hamil. Ikutkan pengalaman, masa pregnantkan Adam Dzikri, berat saya naik 12kg. Mahu menangis juga. Syukur saya berjaya dapatkan berat ideal selepas bersalin. Bukan melalui diet keterlaluan yang memudaratkan saya atau baby, tapi melalui cara pemakanan sihat dan seimbang. Tapi frankly, serik juga. Bukan senang kan nak simply turunkan berat badan. Lagi2 selepas bersalin. Umur pun dah meningkat. Metabolisme pun semakin menurun. Jadi saya berazam sungguh2, sekiranya hamil lagi, saya akan kawal peningkatan berat badan semasa hamil supaya tidak terlalu sukar untuk kurus semula selepas bersalin.

Sebaik sahaja saya tahu saya berbadan dua semula, kali ni saya nekad untuk capai beberapa perkara:
– kawal kenaikan berat badan
– dapatkan bp, hb yang cun
– kawal pemakanan supaya anak kurang/tiada masalah jaundice kelak

Alhamdulillah, ketiga2 impian saya tercapai!

Jom lihat apa dan bagaimana saya buat.

CARA KAWAL BERAT BADAN SEMASA HAMIL

1) Jangan skip waktu makan
2) Tiada istilah eat for two
3) Minum air secukupnya
4) berdisiplin ambil supplement/vitamin untuk ibu hamil
5) Tidur/rehat secukupnya
6) Kekal positif dan aktif
7) Banyakkan berdoa

IMG_1836.JPG

Gambar sewaktu hamil anak pertama, Adam Dzikri

Hamil anak kedua, Aisyah Tihani berat saya naik cuma 6kg sepanjang kehamilan. Memang seronok sebab nurse di KK tak marah. Malah mengalakkan amalan pemakanan sihat serta meneruskan pengambilan supplement semasa hamil. Apa tidaknya, tekanan darah cantik, Hb sentiasa bagus dan berta badan terkawal. Rahsianya tentulah set hamil Shaklee. Tak miss sepanjang pregnancy.

Apabila kandungan saya menjengah bulan ke 4, saya tambahkan kapsul minyak ikan Shaklee yang dikenali sebagai Omegaguard. Ia bagus untuk perkembangan otak bayi dalam kandungan. Bonus pointnya, berat badan saya terkawal. Syukur sangat. Selain mudah untuk mendapatkan semua berat ideal selepas bersalin, risiko untuk mendapat diabetes semasa hamil juga berkurang. Alhamdulillah.

IMG_1174

Inilah rupa 3 biji Omegaguard yang saya ambil semasa hamil

Rasanya tak berapa nak risau berat badan naik mencanak kalau hamil lagi. eh?

kehamilan/pregnancy · lifestyle · motherhood

pengalaman bersalin di hospital putrajaya (fpp): part 1

apa nak jadi dengan saya ni. after hiatus-long break-hibernasi, baru nak cerita kisah kelahiran anak kedua saya. ok, buat pengetahuan semua (ramai dah tahu pun sebab umur si kecil dah 3 bulan lebih dah), saya telah selamat melahirkan anak kedua saya, seorang PUTERI; pada ahad pagi 6 April 2014 di hospital putrajaya.

hospital-putrajaya

syukur dipermudahkan urusan walaupun saya overdue sebenarnya! jom cerita ceriti sikit. sikit punya malas nak tulis tapi ada hati nak buat kronologi..hihihi


ahad, 30 mac 2014

edd saya. masih bertahan tanpa rasa apa2. perut mengeras seperti biasa. bukan braxton hicks pun rasanya. panik2 sendiri. padahal bukan saya tak tahu, berdasarkan pembacaan tiada masalah pun kalau baby overdue ni, selagi tidak tertelan najisnya sendiri atau komplikasi lain. saja nak keep myself occupied, saya pm kawan yang lebih berpengalaman. sarah seth, kawan sejak tadika. terus dia datang hantar gym ball dan sekotak raspberry leaf tea. sebagai natural inducer dan untuk relief sakit contraction. masalahnya sakit contraction pun saya tak kenal. or more to dah lupa. puas jugak blogwalking sana sini. cuma boleh bayangkan aje.

raspberry leaf tea n gym ball

isnin, 31 mac 2014

masih bekerja seperti biasa. disebabkan check up sebelum2 ni di kk menunjukkan saya mempunyai kencing kotor, jadi setiap pagi kena datang untuk check tekanan darah (bp) dan urin. so far ok. life pun ok, kerja pun tak stress. kerja bukan kerja berat2 pun, sekadar taip2 dan update apa yang perlu. masa ni saya bukan di tower pun, tapi dipinjamkan ke arcc subang sehingga bersalin. lebih dekat dengan rumah, katanya. orang kesian kot dengan mak yong drive jauh2 dari shah alam ke klia. padahal mak yong nya mahu keep herself active and busy. dalam hati berangan lah, kot2 tiba2 sampai masa nak bersalin dari tempat kerja. harapan saja.

selasa, 1 april 2014

last check up selepas edd, dr hamidah tergelak jumpa saya. katanya jangan risau, sebab tiada masalah apa2 cuma baby belum bersedia nak keluar. dr hamidah galakkan kerap bersama dengan suami dan beri saya tarikh untuk di-induce pada isnin, 7 april 2014. nampaknya ahad malam tu saya dah kena serah diri ke hospital lah.  jadi saya pun cuba2 lah bertenang. baby menendang seperti biasa.

rabu, 2 april 2014

mak yong kalut ni, terlebih masa agaknya. mula google cara nak cepatkan bersalin. macam tak cukuplah minum raspberry leaf tea tu, mencangkung sambil cabut rumput, cuci lantai tandas. sementara tu saya banyakkan membaca tips. bukan sekadar tips jelah, saya baca juga pengalaman dan testimoni. rasa meyakinkan. tulis juga dalam magic book; mahu kelahiran normal, tanpa epidural dan tanpa episiotomi.

khamis, 3 april 2014

nurse2 di kk dah mula gelak2 tengok muka saya setia datang setiap pagi. saya pun redha je lah. petang lepas lunch saya berehat aje kat rumah, sambil2 pujuk baby dalam perut agar keluar cepat; only when dia dah ready. haa paham tak macam mana tu? maksudnya, kalau ready keluarlah cepat.kalau tak ready, takpe, mak tunggu nak. 🙂

jumaat, 4 april 2014

nurse di kk pun dah ucap good luck. yang di tempat kerja pun dah cakap mereka tahu minggu depan saya dah tak datang dah. hihi. perasaan bercampur2. kalau boleh saya tak mahu di-induce. saya mungkin dah dimomokkan dengan kisah2 induce yang tidak berjaya maka kelahiran harus melalui pembedahan. malam, adik saya ajak buat barbeku di rumah mak untuk sambut hari jadi mak, 5 april. dalam hati, syok juga kalau birthday baby sama dengan neneknya. tapi tak dapat pula akak join makan besar. hahaha

sabtu, 5 april 2014

bersantai je di rumah dari pagi. dah petang saya ajak encik suami ke pasar segi, subang untuk beli stok barang basah di rumah sewaktu berpantang dan juga bahan2 untuk buat barbeku di rumah mak. sedang sibuk membeli belah, terasa macam sakit sengugut. sakit yang mild kot, tapi agak kena berhenti2 juga bila berjalan. berpeluh juga walaupun hujan. terus call bff dari zaman uni merangkap anak shaklee saya, zaza. nak confirmkan betul ke ni rasa contraction? katanya betul la tu. haaaa…sudah.

lepas maghrib, pergi rumah mak dan makan2. pulun segala ayam udang kentang kot2 esok lusa bersalin lama pulak nak pantang kan. sempat cakap dekat mak yang pagi2 esok nak pergi booking bilik kat hospital putrajaya. malam baru admit untuk induce hari isnin. mak iyekan jelah, maksudnya faham la kena babysit adam dzikri. elok pulak perut ni takde rasa apa2. ish..main2 betul la. saspen je dah petang tadi.

bila balik rumah, saya nekad nak makan juga nenas. dok google katanya nenas ni natural inducer.

nenas

hamek ko sebiji makan macam tu aje. nenas pun saiz sedang2, rasa manis elok je.cicah kicap letak gula dan cili padi. terbaik. nasib baik tak cirit birit. hahaha

ahad, 6 april 2014

jam 4 pagi saya terjaga, mm apalagi kalau bukan ke tandas. memang sejak memasuki trimester ketiga, saya kerap buang air kecil malam2. kata nurse, itu perkara biasa. bertahan ajelah. sekali saya perasan yang saya dah turun tanda…

to be continued di dalam part 2.

b complex · esp · health · kehamilan/pregnancy · motherhood · shaklee · vita c plus · vitalea · zinc

Checklist barang ibu ke hospital

Ha ok. memandangkan senarai barang2 baby untuk dibawa ke hospital sudah saya kongsikan (klik sini), jom tengok pulak barang apa pula yang perlu dibawa oleh bakal ibu2 ke hospital. Assuming that mommies bersalin di hospital kerajaan la ye. Saya takde pengalaman bersalin di hospital swasta. hihih

Ada sesetengah ibu, terutama sekali first time mother yang pack barang macam nak pergi bercuti, walhal sebenarnya tak perlu banyak sangat pun. Selain berat, kadang2 ada yang tak sempat nak guna pun semasa di hospital.  Tau-tau doktor suruh discharge pulak. Sian cik abang nanti. Bertrip-trip hantar barang ke kereta. Kalau parking dekat ok la kan, kalau parking jauh sian jugak.

checklist barang ibu ke hospital:

  • kad pengenalan
  • buku merah (rekod kesihatan sepanjang kehamilan)
  • 1 pasang baju untuk balik sepanjang di hsopital pakai baju hospital je)
  • 2 pasang stokin
  • 2 pasang kain batik
  • 1 set barang mandian (getah rambut, sikat, perfume pun kalau boleh bawa ya)
  • 1 pasang telekung (in case kalau warded awal)
  • 1 bungkus maternity pads
  • laundry bag
  • tisu
  • selipar
  • minyak panas
  • disposable panties
  • handphone/smartphone dan charger (power bank)
  • nursing bra
  • breast pump dan ebm storage bottle/bag (in case kalau baby kena tahan wad)
  • tudung instant
  • bahan bacaan
  • vitamin set berpantang shaklee dan ESP (bekal untuk 2-3 hari)
20140125-232457.jpg
b complex, vita c plus, vitalea
zinc complex dan ESP
zinc complex dan ESP
breast pump. mintak nyawa gak ni kalau tak bawak, tapi ikut keadaan dan kes lah.
breast pump. mintak nyawa gak ni kalau tak bawak, tapi ikut keadaan dan kes lah.
stokin, disposable panties, minyak kelapa dara, maternity pad. minyak kelapa dara tu interframe je lebih. gunanya tang lain, nanti cerita lain kali eh..
stokin, disposable panties, minyak kelapa dara, maternity pad. minyak kelapa dara tu interframe je lebih. gunanya tang lain, nanti cerita lain kali eh..

Dah 31 minggu dah sekarang, am still working on barang2 ni. hampir lengkap dah. cuma tunggu nursing bra yang saya order online sampai. Of course lah nak yang cantik2 sikit dan praktikal. ambil pengajaran daripada experience menyusukan adam dzikri dulu. Masa tu ilmu tak berapa ada. Now saya cuba equip myself with more and more knowledge. Sudahnya, kejap2 barang yang dah siap ni saya susun dalam beg, kejap2 keluarkan balik. Asyiknya mengira barang. Hahaha, padahal ada yang lebih penting untuk disiapkan. Tapi tulah, masuk trimester ketiga ni saya mudah terjaga malam dan terus tak dapat tidur sampai ke pagi. Jadi apa lagi, godek2 apa yang patut la. Some more excited kot nak jumpa baby.

Lagi 2 solid months to go. chaiyok!

health · kehamilan/pregnancy · lifestyle · omegaguard

omegaguard: khasiat minyak ikan

dulu masa zaman kanak2 memang setiap hari tanpa gagal abah akan beri kami 3 beradik minum susu, makan badam, kismis dan makan minyak ikan. memang excited sebab syok perasaannya bila kapsul minyak ikan tu mencair dan ‘pop’ meletup bila kita gigit dalam mulut. oh heaven!

wani2

kami pun syok je makan semua tu, macam takde pulak option untuk tak nak. kira2 ala2 wajib. lagipun abah n mak selalu cakap ni makanan untuk pandai. i was sangat la terdesperate nak jadi budak pandai, jadi telan aje. mungkin tak jadi yang paling pandai tapi i am happy and grateful for what i am now. alhamdulillah. tak cukup visualization rasanya tu. haha. yang pasti kami bertiga jarang2 sakit. kadang kalau tak nak pergi sekolah tu tak penah dapat ponteng sebab mak memang tau kami sihat. hancur harapan. lagi2 time ada cerita maero attack. haih..

ramai juga nak tahu minyak ikan ni sebenarnya diambil daripada ikan apa kan? klik sini. secara amnya, minyak ikan ni diekstrak daripada ikan2 seperti ikan mackerel, tuna salmon, trout dan banyak lagi ikan laut dalam. minyak ikan mengandungi asid lemak omega 3 yang terdiri daripada:

– eicosapentaenoic acid (EPA)

– docosahexaenoic acid (DHA)

ok ok, apa ya benefit minyak ikan ni? minyak ikan digunakan secara meluas untuk penjagaan kesihatan dan bagus sangat untuk masalah seperti berikut:

– kanser (barah)

– kardiovaskular

– tekanan darah tinggi

– kesihatan mental

– alzheimer

– parkinson

– psorisis

– kemurungan

– systemic lupus erythematosus (SLE)

dan bagus diambil oleh mommies yang tengah pregnant dan juga yang tengah breastfeeding.

banyak lagi kegunaan minyak ikan ni. cerita pasal minyak ikan dan khasiat, until now the practise diteruskan kepada adam dzikri. cuma cara bagi pada dia sedikit berbeza, mungkin sebab dia belum faham nikmatnya kapsul mencair atau meletup dalam mulut.

wani

shakle omegaguard pastilah pilihan mommies yang bijak like me. nak tahu kenapa? shaklee omegaguard merupakan minyak ikan terbaik dunia uols! it is made with a propretary, triple molecular distillation process; yang memekatkan lagi asid lemak omega 3 dan menyingkirkan compound merbahaya seperti merkuri dan plumbum yang biasa dijumpai pada kebanyakan ikan. yang penting, shaklee omegaguard ni memang pure minyak ikan, bukan lemak ikan atau pun ekstrak hati ikan.

love your heart (and sweetheart)! CLICK HERE to order 🙂

|nurulhazwanihamzah|+6017-678 1660|