breastfeeding · esp · health · kehamilan/pregnancy · lifestyle · motherhood · shaklee · testimoni · tips

Pengalaman berpuasa penuh semasa hamil dan menyusukan anak

Rupa-rupanya ada yang minat nak recce kisah saya berpuasa penuh sepanjang pregnant (awal pregnancy Aisyah Tihani, masa sedang mabuk2) dan masuk tahun ke-4 menyusukan Aisyah Tihani.
Takde yang pelik2 pun saya buat. Berbuka seperti biasa. Minum air 3 liter, sepanjang malam. Ada tricknya. Tidaklah sampai kembung perut kan hihi. Saya tak rajin moreh so skip jelah. Masa bersahur saya makan secukupnya; dan kurma dan ESP saya pastikan tak tinggal. Ada hari macam2 variety ESP saya cuba. Saja tukar2 rasa.

 

Stok ESP menyusut sudah ni. Tak sabar nak buka canister yang baru

Alhamdulillah, berkesan untuk saya. Rahsia mommies lain macam mana?

 

Advertisements
health · lifestyle · motherhood · shaklee · tips

5 Tips Ajar Anak Bangun Awal

Pagi-pagi memang mencabar sungguh untuk mengejutkan anak-anak bangun awal. Dugaan untuk memastikan anak-anak bangun tepat pada masanya untuk mandi, solat Subuh dan mempunyai masa yang cukup untuk bersiap ke sekolah.

Tidak dinafikan ada masanya kecoh rumah semata-mata mahu mengejutkan anak bangun awal di hari persekolahan. Itu belum kisah airmata, atau cerita tentang teriakan nyaring ibu ayah yang sampai satu taman boleh dengar.

Kali ini saya mahu berkongsi tips bagaimana saya mengajar anak-anak saya bangun awal. Tips ini asalnya saya praktikkan untuk memudahkan saya bersiap ke tempat kerja pada waktu pagi. Setakat ni nampaknya berkesan kepada anak-anak saya yang berusia 7 tahun dan 3 tahun.

 

Pastikan anak-anak mandi dan makan malam sebelum Maghrib.

Kalau boleh saya akan pastikan anak-anak saya telah mandi dan mengambil makan malam sebelum waktu Maghrib supaya mereka rasa lebih tenang dan tidak meragam.

Ada juga kadang-kadang mereka minta biskut, roti, atau telur goreng, rebus atau setengah masak malam-malam. Saya layankan juga, ada masa saya pujuk supaya makan esok hari je. Ada ke tengah malam minta ayam goreng? Sangat tak membantu mak nak eat clean, keep fit etc etc..

 

Sediakan jadual dan beri timeframe untuk setiap aktiviti mereka.

Setiap malam saya akan beritahu berulang kali apa yang perlu dibuat termasuklah membuat kerja rumah, mengemas buku untuk jadual esok, minum susu, buang air kecil, basuh kaki sebelum tidur, yada yada..

Apa sahaja tugasan yang perlu diselesaikan saya pastikan semuanya dilaksanakan sebelum tidur. Kalau tak sempat siap, saya pun mula lah bising hihi. Bukan apa, bila saya bising tu, anak-anak jadi kurang leka. Takde lah sambil lewa sangat. Mereka tahu selagi tak settle selagi tu mulut mak tak tahu nak diam. Haha tak sangka saya pun boleh tahan juga membebel. Padahal akak acah pendiam jugak tau. Hihi

 
Ajak anak-anak masuk tidur setengah jam sebelum waktu tidur

Saya ajak anak-anak saya naik tidur jam 9.30 malam untuk pastikan anak-anak tidur jam 10 malam. Maksudnya segala urusan dan homework dah kena siap sebelum 9.30 malam. Saya pastikan lampu bilik semua ditutup, masing-masing sudah mengambil tempat tidur masing-masing. Saya ajak anak-anak baca surah Al-Fatihah, dan biasanya saya akan berbual santai dengan anak. Jangan tak tahu, waktu macam ni lah, tiba-tiba banyak rahsia dan isi hati yang anak bujang saya beritahu. Time ni lah nak cerita tentang kawan tu, tentang tandas sekolah, dan cikgu yang disukai.

Anak dara yang baru 3 tahun pun boleh tahan juga nak berbual. Dalam pelat ada juga ceritanya tentang makanan apa yang dimakan,apa yang dia buat sepanjang hari. Tak nak beralah dengan abang. Hihi

Time ni juga biasa saya pesan untuk tidur lena, bangun pagi untuk SOLAT SUBUH (bukan untuk ke sekolah) dan masukkan nasihat sedikit. Entah dengar ke tidak, kalau dah masuk alpha state tu mula-mula dia angguk je, lama-lama lelap terus.

 
Konsisten kejut anak pada waktu yang sama setiap hari. 

Saya kejut anak saya tepat jam 6 pagi setiap hari. Tak lewat tak cepat. Tak kisah la tidur cepat ke lambat ke, jam 6 pagi saya kejut kan. Mula-mula anak saya tak berapa faham, jadi ambil mudah dan akhirnya tidur lambat. Bila tetap kena bangun pagi jam 6 pagi, lama-kelamaan anak saya dah faham trendnya dan tahu that his mother is damn serious about waking up early in the morning.

Yelah, mak kena siap awal juga. Mak masuk kerja jam 7.30 pagi. Mau tak serious?

Sudahnya anak saya minta dibelikan jam loceng. Saya ajar macam mana nak tengok jam, macam mana nak kunci jam dan macam mana nak matikan jam loceng. Dia sendiri pun rasa bingit dengar jam loceng dia berbunyi kuat pada waktu pagi.

 

Ulang setiap hari termasuk hari minggu.

Ye, anda tak salah baca. Termasuk hari minggu. Sehingga mereka boleh bangun sendiri. Sebab tujuan asal bangun awal adalah untuk SOLAT SUBUH. Bukan untuk ke sekolah. Tanamkan dalam fikiran mereka begitu.

Kalau sejak awal lagi mereka dapat idea yang bangun awal tu sebab nak pergi sekolah, jawabnya hari minggu memang bangun lewat lah.

 

Sudahnya sekarang ni anak-anak saya bangun awal. Hujung minggu, paling lewat jam 7 pagi mata masing-masing sudah terbuka. Takde chance mak nak lelap sepicing dua selepas Subuh. Lucunya, anak perempuan saya yang berumur 3 tahun pun dah pandai kejut saya bangun pagi. Katanya, “Mama, bangun. Dah pagi”, versi pelat sudah pasti. Sambil tunjuk ke arah cahaya matahari dari tingkap.

Nak beritahu matahari dah naik, mak tak nak buat sarapan ke?

health · kehamilan/pregnancy · shaklee · testimoni · vivix

Testimoni: PENANTIAN HAMIL CAHAYA MATA KEDUA SELAMA 10 TAHUN BERAKHIR (Vivix) – Daud Mohamad

img_5781

Assalamualaikum.

Saya Daud Mohamad. Berumur 33 tahun, telah berkahwin 11 tahun yang lalu dan dikurniakan seorang anak kini berumur 10 tahun.

Setiap kali berjumpa dengan adik beradik dan saudara mara. Soalan yang pertama ditanya mesti soal anak. Bila lagi nak tambah anak? Takkan sorang je? Merancang ke?

Fuh sabar je lah yang tanya tu tak fikir langsung perasaan orang. Kesian kat isteri saya jadi stress bila orang tanya macam tu. Kadang-kadang yang tanya tu tak tengok batang hidung sendiri. Sebab ada yang tanya tu anak dia sendiri dah lama kahwin tapi masih belum dikurniakan anak. Emm tak tau nak cakap apa kan.

Jawapan yang biasa saya berikan “belum ada rezeki lagi dan Allah sebaik-baik perancang”. Saya dan isteri dah buat pemeriksaan doktor masing-masing tiada masalah.

Sebelum ni isteri makan produk Shaklee tak konsisten. Alhamdulillah sejak saya suruh wife minum Vivix konsisten selama sebulan lebih dan saya juga turut minum sekali. Akhirnya wife saya berjaya hamil setelah 10 tahun menunggu. Masa wife kata period tak datang lagi terus dia suruh saya beli pregnancy test. Alhamdulillah positif asbab minum Vivix dan semuanya dengan Izin Allah juga.

Berkat kesabaran dan doa yang tak pernah putus. InsyaAllah kami bakal menimang cahaya mata yang kedua pada bulan Julai 2017 nanti. Kini kandungan isteri saya dah 4 bulan lebih. Moga segalanya dipermudahkan.

Bagi mereka yang belum dikurniakan anak. Cubalah Vivix sebagai ikhtiar. Vivix ni berfungsi untuk memperbaiki sel-sel tubuh kita yang rosak akibat dari pemakanan yang tak seimbang, radikal bebas dan gaya hidup yang tidak sihat. InsyaAllah apabila sel-sel tubuh kita elok, kesihatan kita bertambah baik. Dan pengambilan Vivix dapat membantu meningkatkan kesihatan kita secara menyeluruh. InsyaAllah.

Alhamdulillah. Inilah Shaklee Effect saya.

breastfeeding · esp · health · kehamilan/pregnancy · lifestyle · meal shakes · motherhood · shaklee · testimoni

Testimoni: Parut Stretch Marks HILANG Selepas Amalkan Energizing Soy Protein Shaklee (ESP) – Nurul Hazwani Hamzah

PARUT STRETCH MARKS HILANG SELEPAS AMALKAN ESPimg_6100

Stretch marks. Ramai ibu2 yang mengalami masalah ini sepanjang kehamilan, terutama sekali apabila kandungan mencecah 8 bulan ke atas. Rasa stress setiap kali terpandang rekahan pada kulit yang dulu licin dan sekata.

Untuk saya, saya mengalami stretch mark jauh lebih awal. Seawal menjengah alam remaja; 13-14 tahun. Awal kan? Saya dulu, sangat kurus sewaktu di sekolah rendah. Apabila memasuki sekolah menengah, ditambah dengan perubahan hormon, (baru nak up orang kata) saya mula dapat berat seimbang.

Tapi kesannya, saya mula perasan terdapat stretch marks pada kawasan-kawasan tertentu pada tubuh saya. Gelap dan hodoh. Memang sebagai remaja, saya akui saya rasa sangat rendah diri.
Masalah ini tidak pernah selesai, sehinggalah bertahun-tahun kemudian.

Suatu hari, kalau tak silap pada 2012, Master Hadha perkenalkan saya dengan ESP. Asalnya beliau beri saya cuba segelas di rumahnya. Kata Master Hadha, bagus untuk lapik perut sambil boleh meningkatkan metabolisme, maklumlah saya bekerja shift adakalanya makan tak menentu lagi pula letih melayan Adam Dzikri yang baru menginjak 2 tahun masa tu.

Seteguk saya rasa, mm sedap. Saya beli 1 canister ESP dengan harapan siapa tak nak kurus kan? Hehe

Pada suatu hari, lebih kurang 2 bulan selepas mengamalkan ESP, saya perasan yang garisan gelap stretch marks pada tubuh saya semakin pudar. Eh, biar benar, detik hati saya. Untuk kepastian, saya hubungi Master Hadha. Alhamdulillah, memang betul rupanya. Haruslah saya teruja dan konsisten terus minum ESP.

Rupanya boleh berkurang kesan stretch marks ni ye.
Sekarang dah masuk tahun ke 4 saya mengamalkan ESP. Kesan rekahan pada kulit saya hampir- hampir tak kelihatan. Secara tak langsung keyakinan diri pun bertambah, sampaikan nak bercakap depan orang ramai pun rasa yakin je.

Seronok sangat!

 
b complex · esp · health · kehamilan/pregnancy · motherhood · omegaguard · ostematrix · shaklee · vita c plus · vitalea

Cara kawal berat badan semasa hamil

Saya dapat banyak permintaan untuk kongsikan cara saya mengawal berat badan semasa hamil. Ikutkan pengalaman, masa pregnantkan Adam Dzikri, berat saya naik 12kg. Mahu menangis juga. Syukur saya berjaya dapatkan berat ideal selepas bersalin. Bukan melalui diet keterlaluan yang memudaratkan saya atau baby, tapi melalui cara pemakanan sihat dan seimbang. Tapi frankly, serik juga. Bukan senang kan nak simply turunkan berat badan. Lagi2 selepas bersalin. Umur pun dah meningkat. Metabolisme pun semakin menurun. Jadi saya berazam sungguh2, sekiranya hamil lagi, saya akan kawal peningkatan berat badan semasa hamil supaya tidak terlalu sukar untuk kurus semula selepas bersalin.

Sebaik sahaja saya tahu saya berbadan dua semula, kali ni saya nekad untuk capai beberapa perkara:
– kawal kenaikan berat badan
– dapatkan bp, hb yang cun
– kawal pemakanan supaya anak kurang/tiada masalah jaundice kelak

Alhamdulillah, ketiga2 impian saya tercapai!

Jom lihat apa dan bagaimana saya buat.

CARA KAWAL BERAT BADAN SEMASA HAMIL

1) Jangan skip waktu makan
2) Tiada istilah eat for two
3) Minum air secukupnya
4) berdisiplin ambil supplement/vitamin untuk ibu hamil
5) Tidur/rehat secukupnya
6) Kekal positif dan aktif
7) Banyakkan berdoa

IMG_1836.JPG

Gambar sewaktu hamil anak pertama, Adam Dzikri

Hamil anak kedua, Aisyah Tihani berat saya naik cuma 6kg sepanjang kehamilan. Memang seronok sebab nurse di KK tak marah. Malah mengalakkan amalan pemakanan sihat serta meneruskan pengambilan supplement semasa hamil. Apa tidaknya, tekanan darah cantik, Hb sentiasa bagus dan berta badan terkawal. Rahsianya tentulah set hamil Shaklee. Tak miss sepanjang pregnancy.

Apabila kandungan saya menjengah bulan ke 4, saya tambahkan kapsul minyak ikan Shaklee yang dikenali sebagai Omegaguard. Ia bagus untuk perkembangan otak bayi dalam kandungan. Bonus pointnya, berat badan saya terkawal. Syukur sangat. Selain mudah untuk mendapatkan semua berat ideal selepas bersalin, risiko untuk mendapat diabetes semasa hamil juga berkurang. Alhamdulillah.

IMG_1174

Inilah rupa 3 biji Omegaguard yang saya ambil semasa hamil

Rasanya tak berapa nak risau berat badan naik mencanak kalau hamil lagi. eh?

alfalfa · b complex · breastfeeding · esp · health · lifestyle · motherhood · ostematrix · vita c plus · vitalea · zinc

6 tips kumpul stok ebm semasa berpantang

salam ceria! jom saya kongsikan cara saya buat stok ebm semasa berpantang haritu. bila habis maternity leave, stok dalam freezer ada lebih kurang 400oz. boleh lah, rezeki aisyah tihani. itu pun bukanlah banyak mana, sebab ada yang saya tahu cecah 1000oz! hebat kan? itulah penangan kasih ibu. nak beri yang terbaik sebaik mungkin 🙂

tips kumpul stok ebm

tips kumpul stok ebm

berapa banyak stok susu ibu nak dikumpul, itu subjektif sebenarnya. paling bagus, mommies kumpul je sebanyak mungkin yang terdaya semasa pantang. rasionalnya, dalam pantanglah susu ibu paling banyak. jadi semakin lama bila mungkin ada masanya susu drop, stok tulah jadi penyelamat. seriously. time tu rasa menyesal sangat kalau susu tak cukup.

TIPS KUMPUL STOK EBM SEMASA BERPANTANG

1) niat & mindset

paling penting untuk mommies simpan niat awal2 untuk komited menjayakan penyusuan selama boleh. sentiasa ingatkan diri sendiri dengan cara menulis niat dan impian dalam diari, secara tidak langsung mindset kita pun dah ke arah tu.

tips kumpul stok ebm

cara saya macam zaman spm dulu, tulis kat kertas pastu tampal kat dinding rumah, bawah suis lampu supaya saya nampak hari2. konon nak bagi minda tu serap apa yang saya tulis dan baca. eh menjadi tau setakat ni. hihihi

2) makan hidangan lengkap

dalam pantang memang biasa makan terjaga. tapi sesetengah cara berpantang mungkin agak extreme. saya berpantang seminggu pertama mak dan suami yang jaga. benda sejuk, berangin memang tolak tepi. makan sayur mayur yang segar2 aje. ikan pun pilih2 juga macam ikan kerisi, ikan parang, ikan tenggiri, ikan merah. buah saya makan, lagi2 buah oren. untuk bekalan vitamin c; supaya cepat luka tu sembuh, dan sebagai fiber untuk elak sembelit. nasi makan juga sebab perlu tenaga babe! paling penting minggu pertama tu, nak pulihkan tenaga, nak recover cepat, kena bangun malam, nak breastfeed lagi. mestilah makan yang berkhasiat dan seimbang.

tips kumpul stok ebm

stir fry daun kucai, lobak merah dan lobak putih ni antara menu berpantang saya. oh letak halia sikit. terangkat you. takde maknanya orang kata menu berpantang tak sedap. ikut hati nak tambah nasi tu banyak kali. hihi

tips kumpul stok ebm

tips kumpul stok ebm

saya ambil supplement shaklee  dan makan jamu sekali okay! alhamdulillah, speed recovery; khasiat cukup katanya. baby pun alhamdulillah sihat dapat tempias  daripada setiap titisan susu ibu tu.

3) minum air secukupnya

ni ramai yang problem ni. satu, memang mommies jenis yang kurang minum air. yang kedua pula terkongkong dengan rutin berpantang yang ketat. sedangkan waktu biasa pun kena minum air sekurang2nya 3 liter sehari inikan pula semasa breastfeed kan? secara logiknya kalau minum cukup air barulah banyak susu keluar. semasa berpantang pengambilan air berlebihan dikatakan tidak sesuai kerana perut mudah jadi buncit. nak cepat kempis sebenarnya kena rajin susukan bayi, memang segala lemak degil kat perut tu bagai disedut2 ibarat liposuction katanya. tapi tidaklah serta merta dan cepat. makan masa; slowly but surely kata orang melaka.

tips kumpul stok ebm

yang sebenarnya, yang tidak sesuai cara pengambilan air tu, bukan amaun nya. minum air yang sedikit2 namun kerap. cara saya, saya minum segelas setiap setengah jam. memanglah kerap ke tandas, tapi jangan jadikan semua tu alasan. okay je sebenarnya.

4) mulakan seawal mungkin

breastfeeding journey ni bukan sebulan dua, kalau boleh setiap mommies nak la sampai 2 tahun kan. jadi persiapan pun perlulah rapi sedari awal. sebaiknya mulakan mengepam seawal mungkin. memang, seminggu pertama tu, sesetengah mommies hadapi pelbagai masalah menyesuaikan diri dengan penyusuan seperti baby tak dapat latch dengan betul, puting luka, susu tak keluar. tu belum lagi cerita bayi ada jaundis, mommies lemah, mommies tumpah darah dan sebagainya. namun, sebaik sahaja masalah tersebut dapat diatasi, mommis boleh sangat mulakan mengepam untuk buat stok ebm.

tips kumpul stok ebm

saya mula mengepam dalam minggu pertama. memandangkan aisyah tihani tiada jaundis, saya pun nampaknya sembuh cepat. mula2 tu memang tak banyak pun.tapi bukan ke sikit2 lama2 jadi bukit. betul tak? tricknya saya pam dalam botol kecil 2oz. dapat 1 oz tu rasa bangga sangat dah. padahal 1 oz je pun. ini namanya psikologi. terus semangat nak pam lagi. hahahah

5) power pumping

power pumping? power pumping tu apa? power pumping ni merupakan satu teknik untuk stimulate pengeluaran susu ibu.

tips kumpul stok ebm

pada awalnya bila pam hanya setitik dua atau angin je yang keluar. janganlah frust. biasalah tu. otak dan tubuh belum ada mou lagi. tak syncronize. cara terbaik, ‘ajar’ otak dan tubuh kita. lagipun bayi baru lahir ni perutnya kecil. yang sikit tu mencukupi sebenarnya. lama2 nanti, selari dengan keperluan bayi, susu yang dihasilkan pun jadi banyak. ingat kan konsep asas penyusuan? supply and demand.

kita buat power pumping untuk create supply and demand tu. sebaiknya power pumping ni mommies buat apabila bayi sudah tidur supaya tak terganggu. boleh mulakan 2-3 kali sehari setiap hari selama seminggu. lama2 bila pengeluaran susu semakin banyak dan stabil bolehlah pam seperti biasa. seperti biasa tu apa? seperti biasa tu maksudnya, pam sehingga payudara terasa kosong. kiranya sampai habis susu. jadi jangan segan2 kalau pam tu. tak perlu fikir eh, nanti anak aku tak cukup susu. ingat ye, tubuh akan segera hasilkan susu bila payudara kosong. ha lepas ni pam sepuasnya okay?

6) guna stok ebm hanya apabila bayi tiada di sisi

mommies semua pun faham betapa susah nak kumpul stok susu kan? setitik tu rasa beharga sangat. jadi kenalah bijak mengurus stok yang ada tu. tak kisah lah banyak ke sikit ke. saya pastikan stok ebm hanya digunakan apabila saya bekerja atau tiada di rumah. ye, saya kedekut yang amat bila berkaitan dengan stok ebm ni. lagi2 semasa dalam pantang dan cuti bersalin, memang big NO sangat untuk rasa malas2 nak menyusukan dan guna stok. dah sah2 saya ada di rumah. sebab apa? stok tu lah nanti yang akan kita beri kepada bayi kita bila bekerja nanti. memang masa 2-3 bulan babyi minum sikit je tapi bayangkan pada usia 9 bulan nanti, mungkin production susu pun dah makin kurang, keperluan baby pula makin bertambah. waktu tu memang bergantung kepada stok untuk diberi kepada baby. jadi masa dalam pantang ke, atau sudah bekerja ke walau penat, walau mengantuk pun, selagi bayi bersama dengan kita, usahakan untuk direct feed. cuba ya mommies. tak rugi apa pun sebab biasanya tengah menyusu tu confirmlah mommies dan baby pun sama2 terlelap. eh tiba2 rest lagi. hihihi

tips kumpul stok ebm

cuma dalam seminggu dua sebelum kembali bekerja, mommies bolehlah nak guna stok ebm untuk ajar baby menyusu botol.untuk biasakan rasa puting botol susu supaya mudah suami/pengasuh/penjaga/nurseri beri susu kepada baby. saya mulakan dengan beri 1 -2 oz sehari kepada iasyah tihani. mula2 ditolak2 je dengan lidah. tapi kenalah pujuk2 dan sabar. biasanya baby ni tak kan mahu menyusu daripada botol kalau mak sendiri yang beri atau dia nampak mak dia dekat2 situ. pada fikiran mereka, kenapa kena minum daripada botol susu kalau mama ada dekat sini. tak pasal2 stress baby kita. hahaha. jadi kalau nak ajar baby minum melalui botol susu pastikan mommies minta bantuan pihak ketiga. baby ni biasanya dengan orang lain behave je.  bijak bijak..

============================================================

haa.. senang je kan? biasanya mula2 memang terasa susah tapi lama2 rasa seronok pula. lagi2 kalau dapat sokongan suami dan keluarga. kalau ada teman mengepam di pejabat lagi lah best. dapat bertukar2 cerita dan pengalaman. jadi tidaklah mudah nak rasa down atau patah semangat. apa2 pun, kenalah amalkan dan konsisten. good luck mommies!

health · lifestyle · motherhood · omegaguard · ostematrix · shaklee · vitalea

pengalaman bersalin di hospital putrajaya (fpp): part 2

ha okay. sambung cerita. maaflah ye, lambat pula. bajet ramai tertunggu2 part 2

ahad, 6 april 2014

0400  pagi saya terjaga, mm apalagi kalau bukan ke tandas. memang sejak memasuki trimester ketiga, saya kerap buang air kecil malam2. kata nurse di kk, itu perkara biasa. bertahan ajelah. sekali saya perasan yang saya dah turun tanda…

yes! syukur sangat, walaupun saya tahu tanda darah ni berkemungkinan lambat lagi saya nak bersalin (mungkin hari ini atau lagi 2-3 hari), but at least tidaklah saya perlu masuk wad dulu serah diri untuk di induce bila ke hospital nanti.

keluar dari tandas, saya tenang2 kan hati, check apa yang patut, siapkan beg barang nak ke hospital (ibu dan baby) depan pintu dan kejut encik suami. saya beritahu yang saya dah turun tanda, dan nak pergi hospital lepas subuh. sempat jugak saya google2 untuk confirmkan yang inilah yang saya tertunggu2 selama ni.

0500 bila tengok yang mak shaklee saya, mami hadha tengah online saya minta tips dan doakan semuanya ok. tips apa? macam2 lah. mami saya ni memang banyak pengalaman. lainkali saya kongsikan ye.

sementara menunggu waktu subuh, saya mandi air panas agak lama. memang melegakan mild contraction yang saya alami. oh lupa nak cerita, sejak contraction semalam tu, saya cuma sakit sikit2 je. sakit contraction saya jadi agak kerap dan konsisten selepas keluar tanda. terkesan secara psikologi kot. hehehe.. sakit contraction ni saya rekod timingnya melalui applikasi di iphone, nampaknya contraction saya alami selang 5 minit, dan setiap contraction lebih kurang 50 saat -1 minit. cuma mungkin rezeki saya, rasa contraction gitu2 je. lepas puas mandi, saya minum pula raspberry leaf tea suam dan layan duduk2 atas gym ball. sangat membantu.

0615 solat subuh, saya berdoa agar dipermudahkan kelahiran kali ini. encik suami call ibu saya untuk hantar adam dzikri tapi tidak berangkat. barangkali mak belum balik daripada solat subuh di masjid. last resort, call adik saya, angah. dia tinggal selang 2 lorong je dari rumah saya; untuk tengokkan adam dzikri. angah ok je. adam dzikri? lagi lah suka. memang setiap jumaat adam dzikri akan bermalam di rumah mak ngahnya. seronoknya pergi rumah mak ngah macam dapat pergi Disneyland. ahaks!

sebelum keluar rumah, saya makan beberapa biji buah kurma, minum air milo ditambah dengan 2 sudu esp. kemudian telan vitalea (multivitamin), saya juga ikut tips sarah seth untuk ambil omegaguard (minyak ikan) dan ostematrix (kalsium) sebagai persediaan untuk tenaga dan mengelakkan kejang semasa di labour room.

0700 selepas encik suami hantar adam dzikri ke rumah angah, kami berdua pun shoot ke hospital putrajaya. smooth journey sebab pagi2 lagi kan. sebelum tu saya pastikan semua dokumen yang perlu ada bersama saya. paling penting kad pengenalan dan  buku pink rekod kehamilan.

0735 tiba di hospital, kami terus ke dewan bersalin. saya ke kaunter dan beritahu saya dah turun tanda. nurse minta buku pink dan immediately nurse ambil perhatian yang saya ambil pakej fpp under dr hamidah dan inform doktor yang bertugas. saya kemudian disuruh masuk untuk ke bilik saringan; supaya dapat diperiksa. oh time ni encik suami tinggal di luar. menunggu di tempat duduk. daddies yang lain pun ada menunggu. sekiranya belum tiba waktu bersalin, bolehlah pulang ke rumah atau masuk wad, mana2 yang dicadangkan oleh doktor. sekiranya sudah tiba waktu bersalin, nurse akan panggil daddies untuk temankan isteri masing2 sepanjang fasa kelahiran aktif di dewan bersalin (labour room).

0745 dah masuk ke bilik saringan saya diberi kain untuk tukar bagi tujuan pemeriksaan, lepas tu ada nurse yang datang untuk periksa tekanan darah dan timbang berat badan. sempat jeling tengok berat saya. yelah, nak tahu berat terakhir sebelum bersalin kan. senang nak bandingkan nanti. boleh la buat testimony before and after. chewaaah!

lepas periksa tu saya disuruh baring. nurse pun datang periksa perut sambil tengok rekod kehamilan saya dalam buku pink. kemudian nurse pun letak segala bagai strap ctg di perut. err, ctg tu apa?

CTG (cardiotocography) ialah sejenis alat yang dipasang pada perut ibu hamil untuk mengesan kadar degupan jantung bayi dan contraction.

lebih kurang 45 minit juga lah tapi rasa punyalah lama. nasib baik nurse tadi selimutkan kaki jadi tidak lah sejuk sangat. kalau boleh nak minta berselubung. hahaha. sesekali nurse datang jenguk, senyum2 dan tengok bacaan ctg tadi. katanya tunggu sekejap lagi ye puan, bagi reading cantik sikit. saya angguk2 aje. hihi

0830 oleh kerana saya ni fpp patient, jadi agak special sikitlah layanannya. kot. alhamdulillah. datang seorang doktor perempuan berbangsa india untuk periksa bukaan saya (vaginal examination – ve). alangkah bestnya kalau dalam tak rasa sakit ni tiba2 doktor cakap eh dah 6 cm, masuk labour room sekarang! lagi best kalau terus push aje.  hahaha.. angan2 je. doktor ni tak ingat pula saya namanya cakap lembut je. periksa pun lembut je. walaupun ramai yang cakap ve ni sakit, saya cuba positifkan diri. saya lembutkan badan, tarik nafas dan tahan. terus doktor tanya puan rasa sakit tak sekarang? saya jawab tak. lagipun sejak pasang ctg tadi takde pula contraction. doktor tu cakap puan dah ada bukaan 3 cm ke 4cm puan, memang kena tahan dah dan bersedia masuk labour room. wah! rupanya saya sudah masuk ke fasa active labour.

walaupun tak berapa menepati angan2 saya tapi boleh la. heheh. doktor tu pun suruh nurse telefon dr hamidah untuk datang. saya call encik suami untuk beritahu yang encik suami dah boleh ke kaunter hasil untuk bayar deposit rm3000 bagi pesakit fpp; kemudian barulah saya boleh masuk labour room.

0845 dr hamidah pun sampai dan tanya detail kepada doktor tadi apa tanda bersalin saya, jam berapa keluar tanda, bukaan dah berapa cm, contraction macam mana. doktor hamidah pun periksa sekali lagi bukaan dan cakap betul ke puan tak sakit ni, tengok senyum2 je sebab bukaan dah 4-5cm. saya sengih je dan cakap betul doktor. dr hamidah minta kebenaran untuk pecahkan air ketuban, katanya lepas ni insha allah akan rasa sakit dan dalam tengahari insha allah saya bersalin. saya pun ok je. nampak sangat tak sabar2 nak bersalin. saya nampak ada alat panjang digunakan untuk pecahkan air ketuban saya. terasa suam2 air ketuban mengalir. dalam hati rasa lega sikit. sah la nak bersalin ni. doktor hamidah pun beri ubat untuk buang air besar. ubat air ni dimasukkan ke dalam lubang dubur. doktor pesan tunggu sekejap dalam 5 minit. kalau pergi tandas awal sangat nanti xhabis keluar semua. mmm, tak sampai pun 5 minit, berlari saya ke tandas. selesai urusan, lega je rasa. hihihi

0900 saya pun masuk labour room. terus whatsapp cik abang untuk inform dia untuk ambil beg barang2 ibu dan anak. saya saya pun naik atas katil. tengan kena cucuk untuk masuk air. masa cucuk tu sakit la sikit; dah kata pun kena cucuk kan. nurse pasang ctg dan selimutkan saya. saya cuba2 tenangkan fikiran. mulut tak berhenti baca zikir nabi yunus dan dalam hati minta supaya encik suami cepat datang selepas selesai urusan di kaunter hasil. katanya sokongan suami sangat perlu kan..

0945 encik suami sampai. lega rasa hati. saya mengiring sikit sebab rasa tak selesa terlentang. contraction sikit2 je. layankan aje. saya dan encik suami tak banyak bercakap. namun dia pegang tangan dan gosok2 belakang saya. waktu2 begini memang melegakan dan semakin rasa tak sabar mahu melahirkan. terima kasih abang.

1000 nurse datang periksa keadaan saya dan pergi. memandangkan saya tak berapa sakit, dr hamidah cadangkan saya diberi Pitocin, untuk cepatkan rasa sakit. kira ala2 induce la kot. hihihi.. lama kelamaan saya mula rasa sakit. setiap kali sakit tu saya rasa macam nak patahkan penghadang di sisi katil. haha over sangat. tapi memang rasa macam tu. encik suami tenang2 kan saya. sabar je tengok isteri dia ni sikit lagi nak jadi hulk. hehe

1100 nurse datang dan nak offer epidural pada saya, tiba2 saya rasa macam nak buang air besar. terus saya beritahu kepada nuse. nurse check bukaan. rupanya dah 8cm! memang dah tak boleh ambil epidural lagi katanya. nurse minta saya tahan sedikit dan cepat2 nurse panggil doktor.

entah macam mana tiba2 bilik saya penuh dengan nurse yang menyiapkan peralatan untuk menyambut kelahiran. memang saya kagum, sebab pantas betul mereka bekerja. masalahnya dr hamidah takde pula. aduhai.. nurse minta saya tahan rasa nak buang air besar tu. tapi saya pun dah tahap merapu2 dan merayu minta mahu buang air besar. nurse tanya boleh tak doktor pakar lain yang sambut saya selain dr hamidah? tapi doktor lelaki katanya, dr azmi. suami pun angguk setuju. saya pun dah tak boleh nak fikir lagi terus iyekan aje.

dr azmi beri salam dan masuk.terus bersedia untuk sambut kelahiran. suami di sebelah kiri. ada nurse di sebelah kanan dan dekat kaki, yang lain di hujung katil. doktor azmi mintak saya ikut teran bila ada contraction. masa ni memang saya cuma ingat cara yang saya baca dan rasa senang nak buat.

cara meneran:

  • 2 belah tangan pegang tumit kaki
  • angkat sedikit kepala, dagu rapat ke dada
  • tarik nafas lama2 dan dalam2
  • apabila ada contraction, lepaskan nafas sedikit2 secara perlahan2
  • ulang semula apabila ada contraction

ternyata cara ni agak mudah untuk saya ikut. yang pasti saya rasa dapat kawal diri. kali pertama saya teran, dr azmi cakap bagus, pandai teran. katanya kepala bayi dah nampak. waktu ni saya dapat rasa apa yang dikatakan crowning (ring of fire). memang ada rasa sensasi panas pada bukaan. nurse cakap lagi sekali baby dah boleh keluar.

1120 terus meluncur baby keluar dan menangis bila saya rasa contraction kali keda dan teran. haa nyaring gitu. nurse ambil dan tunjukkan kepada saya. dapat anak apa puan? tanya nurse. saya jawab, perempuan. syukur alhamdulillah. lega dah tapi belum selesai lagi.

anak saya dibalut dan terus diberi kepada saya untuk skin-to-skin session. pandai rupanya anak mak menyusu. syukur sangat, memang dah berniat mahu sedaya upaya selama boleh untuk breastfeed sepenuhnya. insha allah diperkenankan. tak lama lepas tu, saya rasa ada urge untuk meneran. tu tandanya uri nak keluar, terus saya beritahu kepada dr azmi. dr azmi suruh saya batuk sedikit dan terus uri keluar. hehe senang je rupanya. bila baby dah nampak tenang, nurse ambil untuk dibersihkan.

baby

1145 puteri saya sudah dibersihkan, dan diletakkan bersama2 dengan saya. encik suami iqamatkan dan beri pada saya. lama juga dalam labour room ni bertiga, sementara menunggu untuk dipindahkan ke wad. maklumlah wad untuk pesakit fpp ni limited. tapi bagus juga, dapatlah bertenang2 bertiga. lega hati saya, syukur semua dah selesai. nurse datang bawa air coklat panas dan hidangan tengahari untuk saya makan. tapi entahlah, tak rasa lapar pula. cuma haus je.saya minum dan rasa2 je makanan tengahari.

1315 nurse masuk dan beritahu bilik dah ada…

 

to be continued di dalam part 3.