breastfeeding · esp · health · kehamilan/pregnancy · lifestyle · motherhood · shaklee · testimoni · tips

Pengalaman berpuasa penuh semasa hamil dan menyusukan anak

Rupa-rupanya ada yang minat nak recce kisah saya berpuasa penuh sepanjang pregnant (awal pregnancy Aisyah Tihani, masa sedang mabuk2) dan masuk tahun ke-4 menyusukan Aisyah Tihani.
Takde yang pelik2 pun saya buat. Berbuka seperti biasa. Minum air 3 liter, sepanjang malam. Ada tricknya. Tidaklah sampai kembung perut kan hihi. Saya tak rajin moreh so skip jelah. Masa bersahur saya makan secukupnya; dan kurma dan ESP saya pastikan tak tinggal. Ada hari macam2 variety ESP saya cuba. Saja tukar2 rasa.

 

Stok ESP menyusut sudah ni. Tak sabar nak buka canister yang baru

Alhamdulillah, berkesan untuk saya. Rahsia mommies lain macam mana?

 

health · lifestyle · motherhood · shaklee · tips

5 Tips Ajar Anak Bangun Awal

Pagi-pagi memang mencabar sungguh untuk mengejutkan anak-anak bangun awal. Dugaan untuk memastikan anak-anak bangun tepat pada masanya untuk mandi, solat Subuh dan mempunyai masa yang cukup untuk bersiap ke sekolah.

Tidak dinafikan ada masanya kecoh rumah semata-mata mahu mengejutkan anak bangun awal di hari persekolahan. Itu belum kisah airmata, atau cerita tentang teriakan nyaring ibu ayah yang sampai satu taman boleh dengar.

Kali ini saya mahu berkongsi tips bagaimana saya mengajar anak-anak saya bangun awal. Tips ini asalnya saya praktikkan untuk memudahkan saya bersiap ke tempat kerja pada waktu pagi. Setakat ni nampaknya berkesan kepada anak-anak saya yang berusia 7 tahun dan 3 tahun.

 

Pastikan anak-anak mandi dan makan malam sebelum Maghrib.

Kalau boleh saya akan pastikan anak-anak saya telah mandi dan mengambil makan malam sebelum waktu Maghrib supaya mereka rasa lebih tenang dan tidak meragam.

Ada juga kadang-kadang mereka minta biskut, roti, atau telur goreng, rebus atau setengah masak malam-malam. Saya layankan juga, ada masa saya pujuk supaya makan esok hari je. Ada ke tengah malam minta ayam goreng? Sangat tak membantu mak nak eat clean, keep fit etc etc..

 

Sediakan jadual dan beri timeframe untuk setiap aktiviti mereka.

Setiap malam saya akan beritahu berulang kali apa yang perlu dibuat termasuklah membuat kerja rumah, mengemas buku untuk jadual esok, minum susu, buang air kecil, basuh kaki sebelum tidur, yada yada..

Apa sahaja tugasan yang perlu diselesaikan saya pastikan semuanya dilaksanakan sebelum tidur. Kalau tak sempat siap, saya pun mula lah bising hihi. Bukan apa, bila saya bising tu, anak-anak jadi kurang leka. Takde lah sambil lewa sangat. Mereka tahu selagi tak settle selagi tu mulut mak tak tahu nak diam. Haha tak sangka saya pun boleh tahan juga membebel. Padahal akak acah pendiam jugak tau. Hihi

 
Ajak anak-anak masuk tidur setengah jam sebelum waktu tidur

Saya ajak anak-anak saya naik tidur jam 9.30 malam untuk pastikan anak-anak tidur jam 10 malam. Maksudnya segala urusan dan homework dah kena siap sebelum 9.30 malam. Saya pastikan lampu bilik semua ditutup, masing-masing sudah mengambil tempat tidur masing-masing. Saya ajak anak-anak baca surah Al-Fatihah, dan biasanya saya akan berbual santai dengan anak. Jangan tak tahu, waktu macam ni lah, tiba-tiba banyak rahsia dan isi hati yang anak bujang saya beritahu. Time ni lah nak cerita tentang kawan tu, tentang tandas sekolah, dan cikgu yang disukai.

Anak dara yang baru 3 tahun pun boleh tahan juga nak berbual. Dalam pelat ada juga ceritanya tentang makanan apa yang dimakan,apa yang dia buat sepanjang hari. Tak nak beralah dengan abang. Hihi

Time ni juga biasa saya pesan untuk tidur lena, bangun pagi untuk SOLAT SUBUH (bukan untuk ke sekolah) dan masukkan nasihat sedikit. Entah dengar ke tidak, kalau dah masuk alpha state tu mula-mula dia angguk je, lama-lama lelap terus.

 
Konsisten kejut anak pada waktu yang sama setiap hari. 

Saya kejut anak saya tepat jam 6 pagi setiap hari. Tak lewat tak cepat. Tak kisah la tidur cepat ke lambat ke, jam 6 pagi saya kejut kan. Mula-mula anak saya tak berapa faham, jadi ambil mudah dan akhirnya tidur lambat. Bila tetap kena bangun pagi jam 6 pagi, lama-kelamaan anak saya dah faham trendnya dan tahu that his mother is damn serious about waking up early in the morning.

Yelah, mak kena siap awal juga. Mak masuk kerja jam 7.30 pagi. Mau tak serious?

Sudahnya anak saya minta dibelikan jam loceng. Saya ajar macam mana nak tengok jam, macam mana nak kunci jam dan macam mana nak matikan jam loceng. Dia sendiri pun rasa bingit dengar jam loceng dia berbunyi kuat pada waktu pagi.

 

Ulang setiap hari termasuk hari minggu.

Ye, anda tak salah baca. Termasuk hari minggu. Sehingga mereka boleh bangun sendiri. Sebab tujuan asal bangun awal adalah untuk SOLAT SUBUH. Bukan untuk ke sekolah. Tanamkan dalam fikiran mereka begitu.

Kalau sejak awal lagi mereka dapat idea yang bangun awal tu sebab nak pergi sekolah, jawabnya hari minggu memang bangun lewat lah.

 

Sudahnya sekarang ni anak-anak saya bangun awal. Hujung minggu, paling lewat jam 7 pagi mata masing-masing sudah terbuka. Takde chance mak nak lelap sepicing dua selepas Subuh. Lucunya, anak perempuan saya yang berumur 3 tahun pun dah pandai kejut saya bangun pagi. Katanya, “Mama, bangun. Dah pagi”, versi pelat sudah pasti. Sambil tunjuk ke arah cahaya matahari dari tingkap.

Nak beritahu matahari dah naik, mak tak nak buat sarapan ke?

Coaching · health · lifestyle · passion · shaklee

10 Sebab Mengapa Coaching Session di Supermom Club House Sangat Awesome

Dah lama rasanya saya tak bercoaching dengan anak cucu Shaklee saya. Jadi dalam minggu lepas saya ada open session untuk adakan kelas semalam; Sabtu 4 Mac 2017, bertempat di Supermom Club House (SCH). Opie, cicit Shaklee saya dah sedia awal-awal untuk coaching. Saya set kan jam 10 pagi. Yang dia tak tahu, Master Hadha, kakak cun Nora dan si manis Saralicious Vitamin pun akan turut serta pada jam 11 pagi.


Kami sedang bercoaching dengan Master Kamarul @ dedi MKB

๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š

Persoalan: Kenapa memilih coaching di SCH?

Jawapan: SCH menjadi pilihan saya kerana:

  1. Lokasi yang senang dijumpai. Kalau tak jumpa, waze kan ada.

  2. Tempat letak kereta yang banyak, convenient sangat.

  3. Kawasan yang luas. SCH memang bilik seminar serbaguna, luas pula tu. Tak lah rasa stuffy, aircond pun sejuk je.

  4. Mesra anak-anak. SCH dilengkapi dengan playroom (dan tentulah banyak barang permainan). Kawasan yang luas membuatkan anak-anak dapat bermain dan berlari ke sana sini like nobody’s business. Ibu bapa boleh fokus pada sesi pembelajaran dengan tenang.

  5. Dilengkapi kemudahan WiFi untuk memudahkan coaching terutama yang berkaitan blogging, instagram dan FB. Live streaming sambil coaching pun boleh. Best!

  6. Kedai serbanika, klinik dan cafe terletak bersebelahan dengan SCH. Kalau perlu apa-apa atau ada kecemasan, mudah untuk diuruskan. Jangan tak tahu tadika pun ada sebelah SCH.

  7. Tahap kebesihan SCH memang tip top. Sentiasa kemas dan tidak berbau. Mana selesa nak coaching kalau asyik kena tutup hidung.

  8. Ada tandas, dan ada ruang yang sesuai untuk mendirikan solat. Jadi tak perlu risau nak cari tempat solat jauh-jauh. Di bilik seminar kalau nak berjemaah ramai-ramai pun boleh sangat sebenarnya.

  9. Staf yang mesra dan baik. Senang berurusan dan paling penting suka senyum semuanya. Sejukk hati. Hehe

  10. Yang paling utama, mengapa SCH pilihan saya untuk coaching ialah penggunaan SCH adalah PERCUMA untuk keluarga SUPERMOM! ย Yeay! Untuk pengetahuan semua, SCH boleh disewa bagi menjalankan kursus atau pun seminar. Jadi rugilah sebagai ahli keluarga SUPERMOM kalau tak ambil peluang ni kan?

health · prosante lightweight conditioner · shaklee · testimoni

Testimoni: ANAK SAYA SEMBUH DARI KANSER PERINGKAT 4 SETELAH AMALKAN VIVIX – Saadiah Arbain

ANAK SAYA SEMBUH DARI KANSER PERINGKAT 4 SETELAH AMALKAN VIVIX

img_6109


Ini kisah anak saya. Anak saya disahkan mengidap kanser Hodgkins Lymphoma stage 4 pada usia 10 tahun. Beliau telah sembuh sepenuhnya setelah mengambil Vivix Shaklee.

Pada usia 10 tahun anak saya selalu mengadu sakit belakang. Saya dan suami menyangkakan kemungkinan jatuh basikal atau jatuh masa bermain.

Sakitnya semakin kerap. Kami bawa ke klinik dan kadang-kadang ke hospital. Di hospital doktor check ala kadar dan bekalkan Paracetamol sebagai ubat tahan sakit. Biasa la bila makan ubat sakitnya reda. Lepas tu datang balik.

Doktor pun tak dapat detect penyakit ank saya. Sampai satu masa doktor amik darah bagi tujuan ujian dan dihantar ke makmal darah.

Doktor mengesahkan anak saya ada jangkitan kuman dalam darah. Anak saya menjalani operation kecil untuk mengambil sample di bahagian leher sebelah kiri.

Setelah beberapa hari dapat result, anak saya disuruh rujuk ke HKL. Sampai disana kami terus ke Wad Pedriatik kanak- kanak.

Hati seorang ibu hancur bagai dihiris sembilu apabila doktor Teh Kok Hoi memberi tahu anak saya mengidap penyakit kronik tahap 4 dan terpaksa menjalani rawatan kimoterapi.

Saya dan suami diberi kaunseling supaya tabah menghadapi kemungkinan yang akan berlaku. Suami saya tenang mendengarnya sedangkan saya sudah berbagai-bagai perasaan yang timbul. Takut, cemas dan sedih. Rawatan ini 50-50.

Dari hari itu 20 Julai 2011 bermula episod baru dalam hidup saya. Anak saya di masukan wad KK3 di pedriatik HKL.

Anak saya menjalani rawatan kimoterapi dan perlukan penjagaan yang rapi. Pesakit tidak dibenarkan jumpa orang luar kerana ditakuti jangkitan kuman.

Kami berulang alik ke HKL selama dua tahun. Rawatan kimoterapi selama enam bulan dan masa selebihnya bagi check up susulan.

Setelah tempoh dua tahun anak saya disahkan sihat dari kanser tersebut namun doktor menasihati agar kami jaga pemakanannya kerana ditakuti penyakitnya akan berulang semula.

Yang menyedihkan saya sekarang kos perubatan semakin meningkat. Hospital kerajaan tidak dapat menyediakan kos rawatan bagi penyakit kanser stage 4. Ramai pesakit pergi ke hospital swasta yang menelan belanja yang agak mahal.

Sepanjang anak sakit, dia cepat down dan cepat terasa. Tapi satu yang saya ingat sampai hari ni. Bila doktor suruh cuti setahun dari belajar untuk menjalani rawatan. Dia kata tak nak jadi orang bodoh sebab takut ketinggalan dalam pelajaran. Dia sangat sedih dengan keadaan dirinya.

Justeru itu saya berusaha mencari supplement bagi anak saya. Dari satu supplement ke satu supplement tetapi semua tidak sesuai. Dan akhirnya saya temui Vivix Shaklee.

Alhamdulillah peraturan Allah itu memang cantik. Apabila anak saya memasuki sekolah form 1 di SMAN Lenggong , anak saya ditukarkan ke hospital Ipoh bagi check up seterusnya.

Saya sentiasa bekalkan Vivix buat anak saya. Setelah konsisten ambil Vivix, anak saya disahkan bebas kanser pada 20. 07.2016. Satu berita yang menggembirakan.

Alhamdulillah lepas habis rawatan dia boleh skor balik pelajaran yg tertinggal. Yang paling menggembirakan saya Alhamdulillah periksa I’dadi tahun lepas dia dapat mumtaz.

Sekarang anak saya bisa menjalani kehidupan seperti remaja lain. Belajar dan bermain. Malah anak saya turut menyertai aktiviti lasak di sekolahnya. Saya pun tidak perlu risau akan keadaan anak saya ketika tinggal berjauhan dari keluarga.

Syukur Alhamdullilah. Terima kasih Allah terima kasih Shaklee.

health · kehamilan/pregnancy · shaklee · testimoni · vivix

Testimoni: PENANTIAN HAMIL CAHAYA MATA KEDUA SELAMA 10 TAHUN BERAKHIR (Vivix) – Daud Mohamad

img_5781

Assalamualaikum.

Saya Daud Mohamad. Berumur 33 tahun, telah berkahwin 11 tahun yang lalu dan dikurniakan seorang anak kini berumur 10 tahun.

Setiap kali berjumpa dengan adik beradik dan saudara mara. Soalan yang pertama ditanya mesti soal anak. Bila lagi nak tambah anak? Takkan sorang je? Merancang ke?

Fuh sabar je lah yang tanya tu tak fikir langsung perasaan orang. Kesian kat isteri saya jadi stress bila orang tanya macam tu. Kadang-kadang yang tanya tu tak tengok batang hidung sendiri. Sebab ada yang tanya tu anak dia sendiri dah lama kahwin tapi masih belum dikurniakan anak. Emm tak tau nak cakap apa kan.

Jawapan yang biasa saya berikan โ€œbelum ada rezeki lagi dan Allah sebaik-baik perancangโ€. Saya dan isteri dah buat pemeriksaan doktor masing-masing tiada masalah.

Sebelum ni isteri makan produk Shaklee tak konsisten. Alhamdulillah sejak saya suruh wife minum Vivix konsisten selama sebulan lebih dan saya juga turut minum sekali. Akhirnya wife saya berjaya hamil setelah 10 tahun menunggu. Masa wife kata period tak datang lagi terus dia suruh saya beli pregnancy test. Alhamdulillah positif asbab minum Vivix dan semuanya dengan Izin Allah juga.

Berkat kesabaran dan doa yang tak pernah putus. InsyaAllah kami bakal menimang cahaya mata yang kedua pada bulan Julai 2017 nanti. Kini kandungan isteri saya dah 4 bulan lebih. Moga segalanya dipermudahkan.

Bagi mereka yang belum dikurniakan anak. Cubalah Vivix sebagai ikhtiar. Vivix ni berfungsi untuk memperbaiki sel-sel tubuh kita yang rosak akibat dari pemakanan yang tak seimbang, radikal bebas dan gaya hidup yang tidak sihat. InsyaAllah apabila sel-sel tubuh kita elok, kesihatan kita bertambah baik. Dan pengambilan Vivix dapat membantu meningkatkan kesihatan kita secara menyeluruh. InsyaAllah.

Alhamdulillah. Inilah Shaklee Effect saya.

breastfeeding · esp · health · kehamilan/pregnancy · lifestyle · meal shakes · motherhood · shaklee · testimoni

Testimoni: Parut Stretch Marks HILANG Selepas Amalkan Energizing Soy Protein Shaklee (ESP) – Nurul Hazwani Hamzah

PARUT STRETCH MARKS HILANG SELEPAS AMALKAN ESPimg_6100

Stretch marks. Ramai ibu2 yang mengalami masalah ini sepanjang kehamilan, terutama sekali apabila kandungan mencecah 8 bulan ke atas. Rasa stress setiap kali terpandang rekahan pada kulit yang dulu licin dan sekata.

Untuk saya, saya mengalami stretch mark jauh lebih awal. Seawal menjengah alam remaja; 13-14 tahun. Awal kan? Saya dulu, sangat kurus sewaktu di sekolah rendah. Apabila memasuki sekolah menengah, ditambah dengan perubahan hormon, (baru nak up orang kata) saya mula dapat berat seimbang.

Tapi kesannya, saya mula perasan terdapat stretch marks pada kawasan-kawasan tertentu pada tubuh saya. Gelap dan hodoh. Memang sebagai remaja, saya akui saya rasa sangat rendah diri.
Masalah ini tidak pernah selesai, sehinggalah bertahun-tahun kemudian.

Suatu hari, kalau tak silap pada 2012, Master Hadha perkenalkan saya dengan ESP. Asalnya beliau beri saya cuba segelas di rumahnya. Kata Master Hadha, bagus untuk lapik perut sambil boleh meningkatkan metabolisme, maklumlah saya bekerja shift adakalanya makan tak menentu lagi pula letih melayan Adam Dzikri yang baru menginjak 2 tahun masa tu.

Seteguk saya rasa, mm sedap. Saya beli 1 canister ESP dengan harapan siapa tak nak kurus kan? Hehe

Pada suatu hari, lebih kurang 2 bulan selepas mengamalkan ESP, saya perasan yang garisan gelap stretch marks pada tubuh saya semakin pudar. Eh, biar benar, detik hati saya. Untuk kepastian, saya hubungi Master Hadha. Alhamdulillah, memang betul rupanya. Haruslah saya teruja dan konsisten terus minum ESP.

Rupanya boleh berkurang kesan stretch marks ni ye.
Sekarang dah masuk tahun ke 4 saya mengamalkan ESP. Kesan rekahan pada kulit saya hampir- hampir tak kelihatan. Secara tak langsung keyakinan diri pun bertambah, sampaikan nak bercakap depan orang ramai pun rasa yakin je.

Seronok sangat!

ย 
health · lifestyle · passion · running · shaklee

Shah Alam Night Run 2017

My first running event for 2017. Somehow I managed to ‘force’ my sister to run with me that night. There were two distances; half marathon (HM) and 10km. Of course we both registered for 10km. I don’t think anyone of us are mentally and physically prepared for HM. 10km will be our further distance for now.

Shah Alam Night Run 2017 or Shah Alam Half Marathon 2017 was held at my favourite running spot, Dataran Kemerdekaan Shah Alam. HM flag off was scheduled at 12 midnight 26th February 2016 and 10km runners will be released at 1am.

So I put my children to sleep, and at 11pm I picked up my sister and drove to the running venue which was like 2 minutes from home? Hahaha yeah. There were many cars parked along the streets and finally we found one good spot to park. To tell you the truth, if I were to walk from home to where I parked my car, I don’t even sweat because it was near home.

img_5988

 

We reached flag off (FO) point and HM runners FO at 12.30am. So 10km runners slowly step forward and wait for our FO which was scheduled at 1am. At 12.45am, sudden rain poured on us! We were soaking wet while standing and waiting at FO point. I could not imagine how HM runner ran in heavy rain. Luckily, the rain was heavy and quick. At 1am, we were released to run and thank God it felt good to run in such a cool and windy night.

I tried to run abreast with my sister so that I would not lose her; since this run was her first 10km run. However at 6km, I could not wait any longer. I feel more energised and increased my pace and after a while, I believed I left my sister at the back. Yeah, talking about being a good sister, but hey she is 34 years old this year.

I reached finishing line after about 1 hour 50 minutes run. It was satisfying though, since I have not practised for about 2 months due to my work commitment. Then, met my ex roommate at university, Nuurill after run. I did not remember how long we have not seen each other. Perhaps, more than 5 years? We sat not far from medal collection point and talked and talked while waiting for my sister to arrive. I remember we used to jog every Saturday morning around our university but of course at times I skipped, just to continue my so precious beauty sleep. Hehehe

At about 3am my sister came, she was smiling. Perhaps she saw how chatty we were. Since it was already later, so three of us slowly made a move to our cars. Luckily Nuuril parked her car not far from mine, so we headed to our cars while chatting and complaining about our weight and somehow blame it to the kampung appetite we are having lately.

img_6047

Before we parted and said goodbye, we pledged to run together, eat right and exercise well to reach 50kg by end of this year (2017).

See you in next running event Nuurill darl!