b complex · esp · health · kehamilan/pregnancy · motherhood · shaklee · vita c plus · vitalea · zinc

Checklist barang ibu ke hospital

Ha ok. memandangkan senarai barang2 baby untuk dibawa ke hospital sudah saya kongsikan (klik sini), jom tengok pulak barang apa pula yang perlu dibawa oleh bakal ibu2 ke hospital. Assuming that mommies bersalin di hospital kerajaan la ye. Saya takde pengalaman bersalin di hospital swasta. hihih

Ada sesetengah ibu, terutama sekali first time mother yang pack barang macam nak pergi bercuti, walhal sebenarnya tak perlu banyak sangat pun. Selain berat, kadang2 ada yang tak sempat nak guna pun semasa di hospital.  Tau-tau doktor suruh discharge pulak. Sian cik abang nanti. Bertrip-trip hantar barang ke kereta. Kalau parking dekat ok la kan, kalau parking jauh sian jugak.

checklist barang ibu ke hospital:

  • kad pengenalan
  • buku merah (rekod kesihatan sepanjang kehamilan)
  • 1 pasang baju untuk balik sepanjang di hsopital pakai baju hospital je)
  • 2 pasang stokin
  • 2 pasang kain batik
  • 1 set barang mandian (getah rambut, sikat, perfume pun kalau boleh bawa ya)
  • 1 pasang telekung (in case kalau warded awal)
  • 1 bungkus maternity pads
  • laundry bag
  • tisu
  • selipar
  • minyak panas
  • disposable panties
  • handphone/smartphone dan charger (power bank)
  • nursing bra
  • breast pump dan ebm storage bottle/bag (in case kalau baby kena tahan wad)
  • tudung instant
  • bahan bacaan
  • vitamin set berpantang shaklee dan ESP (bekal untuk 2-3 hari)
20140125-232457.jpg
b complex, vita c plus, vitalea
zinc complex dan ESP
zinc complex dan ESP
breast pump. mintak nyawa gak ni kalau tak bawak, tapi ikut keadaan dan kes lah.
breast pump. mintak nyawa gak ni kalau tak bawak, tapi ikut keadaan dan kes lah.
stokin, disposable panties, minyak kelapa dara, maternity pad. minyak kelapa dara tu interframe je lebih. gunanya tang lain, nanti cerita lain kali eh..
stokin, disposable panties, minyak kelapa dara, maternity pad. minyak kelapa dara tu interframe je lebih. gunanya tang lain, nanti cerita lain kali eh..

Dah 31 minggu dah sekarang, am still working on barang2 ni. hampir lengkap dah. cuma tunggu nursing bra yang saya order online sampai. Of course lah nak yang cantik2 sikit dan praktikal. ambil pengajaran daripada experience menyusukan adam dzikri dulu. Masa tu ilmu tak berapa ada. Now saya cuba equip myself with more and more knowledge. Sudahnya, kejap2 barang yang dah siap ni saya susun dalam beg, kejap2 keluarkan balik. Asyiknya mengira barang. Hahaha, padahal ada yang lebih penting untuk disiapkan. Tapi tulah, masuk trimester ketiga ni saya mudah terjaga malam dan terus tak dapat tidur sampai ke pagi. Jadi apa lagi, godek2 apa yang patut la. Some more excited kot nak jumpa baby.

Lagi 2 solid months to go. chaiyok!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s